AI for kommunale ledere

Led den digitale omstilling i kommunen – udnyt AI potentialet ansvarligt og effektivt!

Det er svært at træffe fremtidssikrede beslutninger uden indsigt i AI’s muligheder og konsekvenser – men med den rette AI-forståelse kan du som leder styrke driften, skabe overblik på tværs af data og processer og træffe strategiske beslutninger, der både skaber værdi i dag og sikrer kommunen i morgen.

På dette kursus lærer du at lede og strukturere AI-arbejdet i kommunen med fokus på strategi, etik og forandring. Du bliver bindeleddet mellem teknologi og praksis – og kan sikre, at AI bruges ansvarligt, effektivt og med dokumenterbar værdi.
Borgeren får en mere gennemsigtig, retssikker og målrettet service. Kommunens AI-brug sker med fokus på etik, kvalitet og lovgivning, hvilket styrker tilliden og sikrer, at teknologi bruges til gavn for den enkelte.

En online opfølgningssession på op til 2 timer er inkluderet i kursusprisen, fordi vi ved, at de vigtigste spørgsmål ofte opstår, når du begynder at bruge AI i praksis. Her får du sparring, inspiration og svar på netop dine udfordringer – så du får maksimal værdi ud af kurset.

Beskrivelse

Dette kursus, AI for kommunale ledere – Strategi, compliance og forandringsledelse, er målrettet kommunale ledere og beslutningstagere, der ønsker et solidt overblik over AI i et strategisk perspektiv. På kurset lærer deltagerne at gå fra hype til handling: Vi gennemgår, hvordan man udvikler en AI-strategi for sin forvaltning/kommune, hvordan man sikrer compliance med lovgivning og etik, og hvordan man som leder driver forandring, så AI-værktøjer faktisk skaber værdi i organisationen. Kurset giver også deltagerne smagsprøver på teknologien, så de bedre forstår potentialet (hands-on session med fx ChatGPT for ledere). Efter forløbet står lederen stærkere som ambassadør for ansvarlig AI – klar til at høste gevinsterne, hvad enten målet er bedre borgerservice, interne effektiviseringer eller nye klimainitiativer.

Efter forløbet står lederen stærkere som ambassadør for ansvarlig AI – klar til at høste gevinsterne.

  • Det strategiske landskab for AI – Vi starter med at sætte AI i kontekst: Hvad betyder den rivende AI-udvikling for den offentlige sektor nu og de næste 5 år? Deltagerne præsenteres for et overblik over AI-projekter i kommuner på tværs af landet (med afsæt i KL’s AI-landkort​): fra teknik og miljø til social- og sundhedsområdet. Hvilke opgaver er typisk løst med AI, og hvor ser man de største gevinster? Vi drøfter også kort regeringen/KL’s digitale strategier, og hvordan AI passer ind som middel til at nå fx effektiviseringsmål eller klimamål.

  • AI-værktøjernes ABC for ledere – En praksisnær teknologidel, der demystificerer AI-begreber for ikke-teknikere. Vi gennemgår på letforståelig vis hvad forskellen er på en simpel regelstyret chatbot og en generativ AI; hvad en sprogmodel som GPT egentlig kan; og hvilke begrænsninger der findes (bias, datakrav osv.). Deltagerne får selv lov at prøve kræfter med et par populære værktøjer fra leder-vinklen: Vi lader fx ChatGPT hjælpe med at skrive et udkast til en politik eller præsentation, så lederne mærker, hvad værktøjet kan. Øvelse: “ChatGPT som direktionsassistent” – deltagerne giver AI’en en opgave, som de selv vælger (fx “lav en liste med fordele/ulemper ved at indføre chatbots i borgerservice”). Dette afmystificerer teknologien og gør det lettere at forstå de kommende moduler.

  • Udvikling af en AI-strategi – Hvordan griber man det an, hvis man vil implementere AI bredere i sin organisation? Vi introducerer en trin-for-trin metode til at udforme en AI-handlingsplan for en forvaltning eller enhed. Elementer: Identifikation af mulige use cases (hvor gør AI mest nytte hos jer?), prioritering ud fra impact og gennemførlighed, risikovurdering, og opsætning af mål (KPI’er såsom tidsbesparelse, servicemål). Deltagerne arbejder i grupper med at skitsere en mini-strategi for et område – fx “Hvordan kan Jobcentret bruge AI?” eller “AI i Teknik og Miljø om 2 år”. Vi gennemgår skabeloner for strategi-dokumenter, så deltagerne efter kurset kan gå hjem og påbegynde deres egne strategier med det samme.

  • AI-governance, jura og etik – I dette modul dykker vi ned i ansvarligheds-dagsordenen. Hvad kræver AI-forordningen (EU AI Act) af kommunerne?​ Hvilke AI-anvendelser vil være højrisiko i kommunal kontekst (fx hvis man brugte AI til afgørelser i personsager)? Vi diskuterer Dataetisk Råds anbefalinger og Kommunernes dataetiske charter. Deltagerne får hjælp til at formulere eller forbedre retningslinjer for AI-brug i deres egen organisation: alt fra medarbejderpolitik (må man bruge ChatGPT, og til hvad?) til borgerinformation (transparens om brug af AI) og håndtering af fejl. Etikken konkretiseres gennem cases: fx “Bør man bruge AI til at udpege borgere i risiko for noget?” – hvor går grænsen? Dette modul sikrer, at lederne er klædt på til at adressere bekymringer om tillid og etik, når de senere implementerer AI.

  • Forandringsledelse og kompetencer – Nøglen til succes med AI er ofte menneskelig: organisationens kultur og kompetencer. Her fokuserer vi på ledelsesrollen i at indføre nye arbejdsvaner. Hvordan skaber man buy-in hos medarbejderne? Vi gennemgår værktøjer til at håndtere modstand mod forandring (fx involvering af nøglemedarbejdere som “AI-piloter”, kommunikation der fremhæver at AI er et hjælpemiddel – ikke en trussel). Deltagerne lærer at udforme en enkel forandringsplan: hvem skal involveres hvornår, hvilke quick wins skal kommunikeres, og hvordan uddanner man personalet løbende. Desuden ser vi på kompetenceprofilen hos fremtidens medarbejder: hvilke upskilling-tiltag bør man som leder sætte i gang (prompt-træning, dataforståelse etc.) for at organisationen kan udnytte AI optimalt?

  • Implementering og gevinstrealisering – Til slut samler vi trådene ved at kigge på projektstyring og gevinsthøst. Deltagerne præsenteres for en light-vægt implementeringsmodel til AI-projekter: start småt (PoC), test og lær, skalér op. Vi diskuterer vigtigheden af tværfagligt samarbejde (IT, jura, fagafdeling) når AI-løsninger udvikles eller købes. Et centralt punkt for ledere er at kunne dokumentere ROI: Her får deltagerne en guide til at følge op på AI-initiativer – hvilke metrics giver mening (fx tidsforbrug før/efter, antal borgere selvbetjent via chatbot osv.), og hvordan rapporteres det til kommunaldirektør eller udvalg. Som afrunding udarbejder hver deltager en personlig to-do liste med 3 konkrete skridt, de vil tage i løbet af de næste 3 måneder (fx “møde med IT-chefen om AI-politik” eller “udpege 2 cases til AI-pilotprojekt”). Dette skal sikre, at kursusudbyttet faktisk bliver omsat til handling i egen kommune.

Udbytte i forhold til medarbejderen/ lederen:

  • Opnår forståelse for AI’s rolle i strategisk kommunal ledelse
  • Bliver klædt på til at lede ansvarlig digital forandring
  • Lærer at omsætte AI-hype til konkrete ledelseshandlinger
  • Får styr på compliance, etik og AI-lovgivning i praksis
  • Bliver fortrolig med AI-værktøjer via hands-on sessioner

Udbytte i forhold til borgeren:

  • Borgeren møder hurtigere og mere sammenhængende service
  • Får adgang til løsninger baseret på retfærdig og ansvarlig AI
  • Oplever større gennemsigtighed i kommunens digitale valg
  • Mødes af en kommune, der forstår og forudser borgerbehov
  • Oplever bedre sagsgange og færre fejl via AI-understøttelse

Udbytte i forhold til organisationen:

  • Organisationen får en klar og handlekraftig AI-strategi
  • Bedre ressourcestyring via datadrevne og AI-baserede beslutninger
  • Øget compliance og reduceret juridisk og etisk risiko
  • Hurtigere implementering og bedre forankring af AI-tiltag
  • Styrket innovationskraft og ledelsesmæssigt digitalt mod

Kurset er skræddersyet til ledere på tværs af kommunens forvaltninger, der enten allerede arbejder med digitalisering eller står foran at skulle implementere AI-initiativer. Det inkluderer fx digitaliseringschefer, IT-chefer, udviklingskonsulenter, afdelingsledere inden for administrations, borgerservice- eller fagforvaltningsområder, samt topledelsen (kommunaldirektør, direktører) der ønsker overblik og strategisk forståelse. Også projektledere for AI/dataprojekter i kommunen vil have stort udbytte. Der kræves ingen teknisk baggrund – kun lysten til at drive organisationen fremad gennem nye teknologier.

  • Forstå og forklare i klar tale, hvad moderne AI-værktøjer kan og ikke kan – du bliver i stand til at oversætte buzzwords til din egen organisations virkelighed og spotte relevante anvendelsesmuligheder.

  • Udvikle en AI-strategi eller handlingsplan for dit ansvarsområde: Du får en skabelon og metode til at identificere use cases, opstille mål og vurdere risici, så I kan arbejde struktureret med AI fremfor ad hoc.

  • Sikre compliance og etisk forsvarlig brug af AI i din kommune – med indblik i gældende og kommende regulativer (GDPR, AI Act m.m.) vil du kunne tage lead på at udforme interne retningslinjer og undgå faldgruber ved fx utransparent algoritmebrug.

  • Agere som forandringsleder ved AI-implementering: Du vil vide, hvordan du kommunikerer visionen til medarbejderne, imødegår deres bekymringer konstruktivt og skaber engagement omkring de nye værktøjer.

  • Identificere de nødvendige kompetenceudviklings-behov i din afdeling i kølvandet på AI – og igangsætte tiltag som uddannelse eller rekruttering, så I har de rette færdigheder til at udnytte teknologien.

  • Iværksætte AI-projekter og følge op på gevinsterne: Du vil kunne definere succeskriterier (KPI’er) og opstille en simpel business case for investering i et AI-værktøj. Dermed kan du lettere argumentere overfor økonomiudvalg eller kommunalbestyrelse, ligesom du kan dokumentere de forbedringer (fx tidsbesparelser eller serviceløft) som AI-tiltagene medfører. Med andre ord bliver du i stand til at realisere et positivt ROI på AI-initiativer i din kommune.

2 dages kursus (kl. 9-16 begge dage) for at komme hele vejen rundt om både strategi, teknik, jura og forandringsledelse i et passende tempo.

Dag 1 har fokus på overblik, strategi og teknologi-demo, mens dag 2 dykker ned i governance, forandringsledelse og implementering.

Der lægges op til erfaringsudveksling lederne imellem undervejs (netværksfordel), og deltagerne modtager et kursuskompendium inkl. skabeloner (politikskabelon, strategi-outline, etc.).

Kursusformat
Kurset kan afholdes hos jer eller hos Fagbasen i Hørsholm. Vælg mellem åbne kurser med tværkommunalt netværk eller lukkede kurser skræddersyet til jeres kommune og jeres behov. Altid praksisnært, med hands-on øvelser og en erfaren underviser med indsigt i den offentlige sektor. Ved lukkede kurser har vi mulighed for at inddrage kommunens egne systemer og data i træningen, hvilket giver en endnu mere praksisnær oplevelse. Undervisningen varetages af en erfaren AI-rådgiver med indgående kendskab til den offentlige sektor.

Opfølgningssession
Efter kurset får du tid til at arbejde med det lærte i praksis – implementere AI i dine egne arbejdsgange, eksperimentere og mærke potentialet. Men vi ved også, at det netop er her, de gode spørgsmål og udfordringer opstår. Derfor mødes vi igen – online – ca. en måned senere til en opfølgningssession på op til 2 timer.

 

Vil du høre nærmere?

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du er velkommen til at kontakte os på telefon 35 55 11 11 eller via formularen – vi glæder os til at høre fra dig!
Tilmeld Nyhedsbrev
Få kursusnyheder og særlige kursustilbud direkte i din indbakke
Nyhedsbrev
Vil du høre nærmere?

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du er velkommen til at kontakte os på telefon 35551111 eller via formularen.
Vi glæder os til at høre fra dig!